SK Hynix, küresel hafıza pazarına dair çarpıcı bir uyarı yaparak, emtia DRAM için sıkı arz koşullarının en az 2028 yılına kadar devam edeceğini öngörüyor. Bu uzun süreli kıtlık, esasen AI ile ilgili hafıza çözümlerine olan doyumsuz talep tarafından yönlendiriliyor ve bu durum üretim kapasitesinin tüketici sınıfı bileşenlerden uzaklaşmasına neden oluyor.
Önemli Noktalar
- Emtia DRAM (DDR5, DDR4, GDDR6, LPDDR5x vb.) arzının 2028 yılına kadar kısıtlı kalması bekleniyor.
- Yüksek Bant Genişliği Belleği (HBM) ve SOCAMM öncelikli kapasite genişlemesi alacak.
- PC'ler ve oyun konsolları gibi tüketici elektroniği ürünlerinde önemli fiyat artışları ve sınırlı bulunabilirlik yaşanabilir.
- AI sunucuları, bu talep kaymasının ana itici gücüdür.
AI Talep Patlaması
Yarı iletken endüstrisi, SK Hynix gibi hafıza üreticilerinin Yüksek Bant Genişliği Belleği (HBM) ve SOCAMM üretimine öncelik vermesiyle önemli bir stratejik değişim yaşıyor. Bu gelişmiş hafıza türleri, GPU'lar ve sunucular gibi yapay zeka ürünlerini destekleyen, büyüyen yapay zeka sektöründe kritik bir rol oynamaktadır. SK Hynix, veri merkezi müşterilerine ve gelişmiş depolama çözümlerine hizmet etmek için bu yeni kapasiteyi tahsis ederek yeni EUV makinelerine aktif olarak yatırım yapıyor.
Tüketici Pazarına Etkisi
AI altyapısına olan bu odaklanma, PC'ler, dizüstü bilgisayarlar ve oyun konsolları gibi günlük bilgisayar cihazları için gerekli olan emtia DRAM üretim kapasitesinin orantılı bir artış görmeyeceği anlamına geliyor. SK Hynix’in iç analizleri, PC DRAM üretim artışının 2028 yılına kadar talebin gerisinde kalacağını öne sürüyor. Bu durum, tarihsel olarak düşük tedarikçi envanterleri ve büyük hafıza üreticilerinin kârlılığı önceliklendiren temkinli kapasite genişleme stratejileriyle daha da karmaşık hale geliyor.

Sonuç olarak, tüketiciler DDR5 ve DDR4 bellek gibi bileşenler için uzun süreli şişirilmiş fiyatlar bekleyebilir. Bu durum, grafik kartları, akıllı telefonlar ve diğer hafıza bağımlı cihazların maliyetini ve bulunabilirliğini de etkileyebilir. Bazı raporlar, belirli hafıza üreticilerinin talebi karşılamak için HBM üretim kapasitesini normal DRAM'e yeniden tahsis ettiğini belirtirken, SK Hynix şu anda tüketici odaklı ürünleri için böyle bir strateji izlemiyor.
Farklılaşan Endüstri Manzarası
Stratejideki bu farklılaşma, yarı iletken endüstrisinde büyüyen bir uçurumun altını çizmektedir; burada kurumsal AI gereksinimleri, tüketici ihtiyaçlarının önüne geçiyor. SK Hynix, 2027 yılında Kore'nin Yongin şehrinde açılması planlanan yeni bir fabrikayı da içeren gelişmiş üretim altyapısını genişletiyor, ancak bu genişleme büyük ölçüde AI hafızasına yönelik. Bu görünüm, yükseltme planlayan oyuncular ve PC meraklılarının bileşenleri daha erken satın almayı düşünmeleri gerektiğini öne sürüyor, çünkü piyasa koşullarının 2029'dan önce önemli ölçüde iyileşmesi olası görünmüyor.